REJSY MORSKIE I SZKOLENIA ŻEGLARSKIE

TADEK DUCH  

Żegluga morska to specyficzne warunki w których wyżywienie na jachcie powinno być dostosowane do warunków na morzu i możliwości przygotowania posiłków.

 

 

Zaplanowana trasa rejsu często zakłada kilku lub kilkunastogodzinne przeloty. Wtedy gotowanie pod pokładem w trakcie dużych przechyłów jest niemożliwe ze względów technicznych i samopoczucia załogi (pod pokładem choroba morska się nasila).

 

 

Dlatego w praktyce wypływając na cały dzień w morze załoga rano je śniadanie przez siebie przygotowane a na czas żeglugi przygotowuje kanapki, przekąski (owoce, batony, wafelki) i ciepłe napoje w termosach (kawa herbata).

 

 

Przy łagodniejszych warunkach pogodowych, gdy w trakcie żeglugi możliwe jest zejście pod pokład i niewielkie przygotowania posiłków, wtedy często załoga wybiera gotowe ciepłe przekąski w kubkach (zupki w proszku, kiśle, budynie).

 

 

Po dopłynięciu na miejsce, załoga z reguły chce szybko zjeść i wypocząć przed zwiedzaniem lub dalszą żeglugą, dlatego praktyka pokazuje, że najłatwiejszym przygotowaniem pełnowartościowego ciepłego posiłku jest albo odgrzanie zup "z puszki" (np.:Profi) lub odgrzanie przygotowanych wyrobów garmażeryjnych (kotlety, kurczak, naleśniki, pierogi itp) z kaszami i surówkami.

 

 

Po krótkim odpoczynku zwykle załoga wychodzi na miasto i na własny koszt ma ochotę spróbować lokalnej kuchni serwowanej w pobliskich sprawdzonych restauracjach.

 

 

To od decyzji i preferencji załogi zależy jak często załoga gotuje pełne posiłki na jachcie. Zaprowiantowanie przewiduje możliwość codziennego gotowania pełnowartościowych posiłków na jachcie i przekąski.

 

 

 

Jakie produkty będą najlepsze?

 

Tajemnicą dobrego zaprowiantowania w praktyce jest sposób w jaki przechowuje się żywność. Opakowania muszą być podzielne i możliwe do szczelnego zamknięcia na czas żeglugi.

 

Dlatego w wielu przypadkach wybieramy produkty w mniejszych opakowaniach, bez konieczności przechowywania niespożytej części.

 

Jeśli chcesz wiedzieć jak wygląda dokładna lista zaprowiantowania u nas na rejsie - pobierz ją  >>>TUTAJ <<<

 

Wyżywienie na jachcie - co to znaczy?

21 września 2020

Nasza oferta

 

• oferta indywidualna

• imprezy firmowe

• rejsy

• szkolenia

• zakup własnego jachtu

• certyfikat SRC

• czartery

•  rejsy młodzieżowe

 

Możemy pomóc?

 

 

 

 

 

zadzwoń     napisz     dane    

 

 

O nas

 

• nasza historia

• nasi skiperzy i instruktorzy

• nasze jachty

• żeglarstwo morskie - budujemy świadomość

• marzenia które ubraliśmy

• bezpieczeństwo najpierw